Dzień Nauki Polskiej – Warsztaty Online

Zapraszamy na wspólne eksperymentowanie z okazji Dnia Nauki Polskiej w sobotę -19 lutego o godz. 12:00. Wydarzenie prowadzone będzie na wzór Naukowych Niedziel Online, podczas których uczestnicy wspólnie wraz z prowadzącym eksperymentują z danym tematem na przygotowanych wcześniej przez siebie materiałach. Spotkanie pn. „Kuchenne Laboratorium” prowadzone będzie dla wszystkich chętnych w formie live na Facebooku Dolina Wiedzy oraz Dziecięcy Uniwersytet Techniczny.

Dzień Nauki Polskiej to święto uchwalone jako wyraz uznania dla dokonań polskich naukowców. Obchodzimy go zawsze 19 lutego ale nie jest to przypadkowa data, gdyż właśnie wtedy urodził się jeden z wybitnych naukowców – Mikołaj Kopernik.

Chcemy i tym raz wspólnie uczcić ten dzień podczas warsztatów online pn. „Kuchenne Laboratorium”.

Jak sama nazwa wskazuje, podczas spotkania wykonamy szereg doświadczeń związanych z żywnością. Będziemy wykrywać składniki spożywcze, poszukamy tłuszczu w suchych produktach i dowiemy się dlaczego właściwie tłuszcz nie lubi wody? Odpowiemy sobie również na pytanie czym są cukry i czy są one obecne tylko w słodkich produktach? 

Wydarzenie prowadzone będzie na wzór Naukowych Niedziel Online, dlatego każdy kto chciałby aktywnie uczestniczyć w spotkaniu powinien przygotować na zajęcia następujące materiały:

  • skrobia ziemniaczana (2-3 łyżki)
  • niewielkie próbki żywności (wystarczające będą próbki wielkości 1-2 cm2) np. ser żółty, szynka, pieczywo, budyń w proszku, pomidor lub ogórek, ziemniak, marchewka makaron surowy lub ugotowany)
  • min 2 składniki z wymienionych: pestki słonecznika, dyni, płatki owsiane, wiórki kokosowe (w ilości jednej łyżeczki)
  • jodyna
  • tabletka musująca witaminy C
  • woda utleniona
  • 1/4 szklanki oleju
  • kilka kropel płynu do naczyń
  • ręcznik papierowy
  • deska do krojenia i nożyk lub moździerz
  • wałek do ciasta (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki syropu owocowego lub gęstego soku np. malinowego
  • 4 łyżeczki
  • opcjonalnie pipeta lub strzykawka (do odmierzania kropel)
  • talerzyk
  • miseczka lub talerz głęboki
  • szklanka lub kubek + 4 przezroczyste kubeczki plastikowe lub szklanki
  • zimna woda
  • gorąca woda ( prowadzący uprzedzi kilka minut przed doświadczeniem, że należy zagotować wodę)

Zachęcamy do przeglądania szafek kuchennych w poszukiwaniu składników do doświadczeń. Można przygotować dodatkowo inne dostępne próbki żywności lub nasiona, poddanie ich doświadczeniom może dać ciekawy efekt.

Szczegóły spotkania dostępne również w wydarzeniu na Facebooku: TUTAJ

Partnerem strategicznym spotkania jest firma Pratt & Whitney Rzeszów a partnerem głównym jest Województwo Podkarpackie.

Wydarzenie jest częścią projektu „SPINaj naukę”, nowej inicjatywy Stowarzyszenia Społeczeństwo i Nauka (SPIN), którego jesteśmy częścią.

Zajęcia realizowane są w ramach projektu „SPINaj naukę” dofinansowanego z programu „Społeczna Odpowiedzialność Nauki” Ministra Edukacji i Nauki.

Udostępnij: