🔜🔜🔜Przypominamy o kolejnym spotkaniu w ramach Naukowej Niedzieli Online😊. Widzimy się 10 maja o godz. 14.00 na naszym kanale #DolinaWiedzy na YouTubie. Tym razem poznamy chemiczną stronę słodyczy. Jak zawsze publikujemy listę materiałów potrzebną do doświadczeń⬇️⬇️⬇️. Pamiętajcie, aby przygotować swoje stanowisko i potrzebne składniki odpowiednio wcześniej. Jeśli macie jakieś pytania, zapraszamy do kontaktu – możecie zadawać pytania w komentarzach pod postem, jak i w wiadomości prywatnej.
📣📣📣Zapraszamy Was, także na nasze jutrzejsze wydarzenie Dolina Wiedzy Live!
Składniki potrzebne do doświadczeń:
🍭żelatyna (2-3 łyżeczki),
🍩woda mineralna (pół 1/3 szklanki),
🍭sok z cytryny lub kwasek cytrynowy,
🍩cukier puder (pół szklanki),
🍭syrop owocowy np. malinowy (2-3 łyżki),
🍩mąka ziemniaczana (pół szklanki),
🍭gorąca woda,
🍩3 kubeczki plastikowe lub szklanki,
🍭3 łyżeczki,
🍩talerzyk lub foremka do kostek lodu,
🍭miska plastikowa lub szklana (takiej wielkości, żeby można było do niej wstawić szklankę).
Składniki potrzebne do doświadczenia dla chętnych:
🍭agar-agar (odpowiednik żelatyny),
🍩mus owocowy.
#DUT Dziecięcy Uniwersytet Techniczny #NaukowaNiedziela #NaukowaNiedzielaOnline #DolinaWiedzyLive